top of page
serdar-asaf-ceyhan-serkan-aziz-ceyhan-ma
Serdar Asaf Ceyhan ve Serkan Aziz Ceyhan 2007 yılından itibaren Türk Kahvesi ve Kahve kültürü üzerine çalışmalarına baÅŸladılar. Okudukları bir makalede “Dünyanın ilk kafe’si Åžems ve Hakem tarafından 1554 yılında Ä°stanbul’da açılmıştır” sözü üzerine Ä°lk Kafe’yi ilk yerinde açabilmek için harekete geçtiler. Bu arada araÅŸtırmalarını 16.yy Osmanlı minyatürleri üzerine yoÄŸunlaÅŸtırdılar. 1582 yılında Åžehzade Mehmet’in sünnet düÄŸünü üzerine hazırlanan Surname-i Humayun adlı eserde kahvehanede oyun oynayan insanlar dikkatlerini çekti. Oynanan oyunun Mangala olduÄŸunu keÅŸf ettiler. Türk kültüründe yüzlerce yıl oynanan ancak günümüzde unutulan Mangala oyununun kültürümüze yeniden kazandırılması için çalışmalarına baÅŸladılar. Bu tarihten itibaren;

2008 yılında Mangala oyun kurallarını tarihsel kaynakları inceleyerek ve hatırlayan kişilere danışarak yeniden derledir.

2008 yılında Türkiye’de ilk defa Mangala oyun setini tasarlayıp, seri olarak üretimini gerçekleÅŸtirdiler
Mangala oyunu araÅŸtırmalarını T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tescil ettirdiler.

2009 yılında 81 ilde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na baÄŸlı Gençlik Merkezlerinde Mangala oyunu oynanmasını saÄŸladılar.

2009 yılında Ä°stanbul Üniversitesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Uluslararası Mangala Konferansı” düzenlediler.

2010 ve 2011 yıllarında Gençlik Hizmetleri Dairesi BaÅŸkanlığı ile birlikte “Türkiye Geneli Mangala Åžampiyonası” düzenlenmesine öncülük ve hakemlik ettiler.

2010 yılında Milli EÄŸitim Bakanlığı’ndan Türkiye genelinde bulunan okullarda Mangala oyununun oynatılmasının uygunluÄŸuna dair onay aldılar.

2010 yılında Mangala oyununun Ceza ve Tevkif Evlerine baÄŸlı Ceza ve infaz kurumlarında oynanmasına iliÅŸkin Adalet Bakanlığı’ndan onay alınıp, 12 Ceza ve Tevkif evinde Mangala oyunu etkinlikleri düzenlediler.
Mangala oyunu ile ilgili ulusal gazetelerde, radyolarda, web sitelerinde ve Tv kanallarında haberleri yapıldı. Popüler tv dizilerinde (MuhteÅŸem Yüzyıl, Adanalı, Acayip Hikayeler, DiriliÅŸ ErtuÄŸrul, Survivor), popüler yarışma programlarında (Kelime oyunu), Çizgi filmlerde (Küçük Hezarfen, Cille, Dede Korkut Hikayeleri)Mangala Oyunu’nun oynanmasını ya da oyundan bahsedilmesini saÄŸladılar .
Ulusal fuarlarda Mangala oyunu tanıtımları gerçekleÅŸtirdiler.

MEB Hizmetiçi EÄŸitim Enstitülerinde öÄŸretmenlere Mangala oyunu eÄŸitimleri verdiler. Bununla birlikte öÄŸretmenlerimizin öncülüÄŸünde okullarımızda Mangala Kulüpleri kuruldu.

2012 yılında MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan Zeka oyunları dersi müfredatına Mangala oyunu’nun konulmasına vesile oldular.

Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın “Okullar Hayat Olsun” projesinin hedeflerine uygun olarak tasarladıkları “Mangala zeka oyunları masası“nın Bakanlıkça beÄŸenilmesi üzerine 2012-2013 ÖÄŸretim yılının açılışının yapıldığı Üsküdar Saffet Çebi Ä°.Ö.O.’nda Türkiye’de ilk defa “Zeka oyunları Sınıfının” uygulamasını gerçekleÅŸtirdiler.

2010 yılında 12 Üniversitede toplam 30.000 öÄŸrenciye Mangala oyunu eÄŸitimleri verilmesine ve ödüllü turnuvalar düzenlenmesine bununla birlikte üniversitelerde Mangala Kulüpleri kurulmasına öncülük ettiler.

2014 yılında 81 ili kapsayan Türkiye Ortaokullar arası Mangala Åžampiyonasınının organizasyonunda yer aldılar.

2007-2014 yılları arasında toplam 1.000.000 kiÅŸiye Mangala oyunun öÄŸretilmesini birebir saÄŸladılar.
Türkiye’de ilk defa zeka oyunları üzerine hazırlanan “Mangala oyunu” belgesel filminin yapımcılığını üstlendiler.

Mangala oyunu belgesel filminin tüm okullarda, gençlik merkezlerinde ve ceza evlerinde gösterim izinlerini aldılar. (2017- 2018 yılı eÄŸitim yılında 12.000.000 kiÅŸi Mangala oyunu belgesel filmini izlemiÅŸ olacak)
Mangala Oyunu’nun satışından elde edilen gelirin bir kısmı ile Oyun kültürümüzün önemini okullarda, üniversitelerde, Bilim Sanat merkezleri’nde, Ceza ve Tevkif evleri’nde, Askeri Okullarda anlatmaya ve yoksul öÄŸrencilere Mangala Oyunu’nu ulaÅŸtırmaya devam ediyorlar.
bottom of page